Mer om «Den Gongen Då». ……

Det er mange av melodiene vi kan dra fram og fortelle om.  Bl a Vårsildfiske forteller oss en historie som vel har gått i glemmeboken hos de fleste.  Barn og unge i dag har vel heller aldri opplevd dette.  Barnearbeid på en positiv måte kan man si at dette var. Mange tjente sine første stolte kroner der på hodet i sildetønna.

Johannes Næss som synger på alle melodiene i dette albumet  ble født i Skudeneshavn i 1943.  Han vokste opp i Søragadå, omtrent der parken begynner.
Barndommen var rik på opplevelser og inntrykk.  Barnearbeid var absolutt akseptert og nyttig for barna, kanskje mest fordi det gikk på barnets vilkår, med selvbestemmelse på arbeidstidens begynnelse og slutt.  Å selge aviser og ukeblader  for Herman Simonsen var populært. En annen beskjeftigelse var å plukke sild som lå på dekket på fiskebåtene.  Ungene gikk rundt til husene og solgte silda for 10 øre stk.  Det som ikke ble solgt, salta og tørka de og hadde snacks i lang tid etterpå. På hodet i sildetønna er selvopplevd, sleping av store fraktebåter til verksted og slipp likeså.  
Med bestefar Peder Næss som seilte med seilskuter, så er linken til karmøyvisene i orden.  Silda var vekke, og bådane med synges det om, og dermed gikk veien ut fra Karmøy også for den 17.årige Johannes.

.  

De siste årene før han døde i 2014 bodde han på Østlandet, og yrkeskarrieren var hovedsakelig i verkstedindustrien, bortsett fra de siste 15 år før AFP.  Da ble det lagt inn studier i bla pedagogikk, data og norsk og så ble det Videregående skole og Voksenopplæring som ble arbeidsplassen.
Hobbyen var alltid musikk, først i korps, så i kor, så en periode i storband.  Etterhvert ble det allsang som tok mest tid.  Johannes ledet en del allsangkvelder i Sørumfestivalen, og reiste rundt til aldershjem og foreninger med et lite allsangprogram.  Utgivelse av plater ble det også, Musikk for Båtfolket og Den gongen då.  Etterhvert kom også Stemninger og Dønninger, Sommer og Allsang og Jim & Bill fra Sørumsand.  Vi skal nok presentere de tre siste også.

Familien var sjøfolk, de hadde flere båter som bl a fisket sild på Island, og gikk i fraktefart langs kysten i tillegg.  Fra huset i Skudeneshavn som de bodde i hadde de god utsikt til Vigeholmen.  Kanskje derfor at smakebiten på dette innlegget blir akkurat Vigeholmen.  Og har du glemt alle titlene så legges de inn på slutten av dette innlegget også.  Kan vel ikke gjenta det for ofte…

 

Tittel

1 Sommar i Skudeneshavn- 

2 Eg har budd på Karmøy

3 Der segler ei skute

4 Vigeholmen (Gunnarsholmen)

5 Skudenes-sangen

6 Rigaviså

7 Vårsildfiskje

8 Det e`skudefestival

9 Pigghåvisa

10 Tobias med kjerra

11 Karmøy-song

#karmøy #skudeneshavn #vigeholmen # sjømannsviser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s