Den gongen då – Rigaviså

 

Det er litt spesielt dette med Riga og Skudenes.  Ikke nok med det at de fartet fram og tilbake, men de tok med seg et helt hus som lever og blomstrer den dag i dag. Følg med på teksten i visa som kommer i youtubevideoen. 

I familien her har vi drevet med slektsforskning lenge, men det spennende nå for tiden er DNA-testing  fra MyHeritage.  Stor forundring da en i familien med røtter på Karmøy fikk 5% baltisk etnisitet!!! Så vidt vi vet, ingen slektninger der borte i noen av de baltiske stater.  MEN  vi kom jo til å tenke på denne historien med Norneshuset og Rigaviså.  Det har kanskje vært noe forbindelser der som ikke ble notert i noe slektsarkiv…..

 

Viseforfatter Daniel Magnus Høines  (tekstforfatter Rigåsviså) har gitt oss en vurdering på  melodiene på albumet:

Først kompliment for orkresteringen. Dere har lagt dere på en forsiktig, men tydeligvis bevist, bruk av effekter og instrumenter, og unngår dermed at noe som helst  av framføringene skulle kunne virke overlessede. Smakfullt, synes jeg. Det passer også til vokalistens egen beherskede og fine stemmebruk. Tekstuttalen er god uten å virke overdreven. 

 Jeg synes teksten til Eg har budd på Karmøynå er bedre enn den Tre Busseruls lagde. 

 Dere gjør faktisk Rigaviså bedre enn jeg gjør den selv, synes jeg. 

 Susan Borgs Skudenes- (eller Skuddnuss-) sang er alt blitt meget populær her i mange kretser. At det ikke finnes noe Skudenes fyr, vet ikke de yngre garder om. Trolig har hun ment Skude fyr, fyrlykta på Vigeholmen eller Geitungen fyr. Som guide på Geitungen om somrene, får jeg faktisk stundom det spørsmålet. Melodien er fra før landskjent, det er et viktig trekk når plata skal selges. Den kjenner vi jo!

Ellers liker jeg svært godt at dere har så mye med av Josef G. Larsen.
Sangene hans må komme mer fram i vise-Norge! Den noe krevende rytmen i Tobias med  kjerra behersker dere ordentlig godt. Det gjør seg med vekslingen av instrumenter og klokkeklangen når du resiterer siste vers.   Selv husker jeg Tobias veldig godt. Jeg synes det er fint at dere har med  bildet av denne enkle, særpregede, noe enfoldige, men finslige arbeidsmannen. Jeg satte pris på at du nevner navnet hans, Tobbias, med trykk på første staving, slik vi gjør det i vår dialekt.  

 Jeg hører at dere har valgt Shantykorets versjon av melodien i siste del av Vigeholmen i stedet for notene i sangboka. Folk her er vante til å høre den, og jeg regner med at du som har så god kontakt med Josef G. Larsen, har fått hans velsigning. Jeg er også glad for at dere bruker nynorsk i stedet for dialekt, når Larsen ønsker det. (Men ellers setter jeg pris på at du synger skude i stedet for skute på Der seglar ei skute. Litt dialektisk sjåvinisme må vel kunne tåles.)  Ellers kan jeg nevne at Skudenes Blandakor nå synger to viser av Larsen der Geir Dale har laget et tonalt dristig arrangement og jeg et mer konvensjonelt. 

Vårsildfiskje synes jeg er et veldig godt valg. Hele kyststripa herfra og nordover et godt stykke, vil kjenne seg igjen i den. Personlig hadde jeg god kontakt med Erling Nygård. Han bodde ikke så langt fra der jeg bodde (på Ådland) en periode, og jeg hadde mang en koselig prat med ham på butikken. 

Likesom Vårsildfiskje er en flott stedlig skildring, er også Pigghåvisa det. For andre folk i landet tror jeg det er lurt at de kjenner igjen en melodi nå og da, og Musevisa kan alle.  

Jeg må innrømme at jeg ikke helt kunne skjønne at Karmøysong ville passe helt på plata deres. Dere har valgt å gå bort fra koralstilen, og da fungerte det. Avslutningen passet ikke helt med originalen (Jeg har komponistens håndskrevne noter), men en annen løsning en den dere har valgt, ville virket fremmed i stilarten deres. Siden Karmøy – stevnenes tid tror jeg denne flotte sangen er gått i glemmeboka hos mange. Det er fint at den kommer fram igjen.

 
 

Huset fra Riga, Norneshuset, vakkert i solskinnet

Huset fra Riga sett fra inngangssiden.  Det finnes også et blogginnlegg om dagens hus, det kan du finne HER

.

Smakebiten er selvfølgelig Rigaviså

Og husk nå det, hele albumet finnes på Spotfy, Tidal, Itunes.  du kan høre eller laste ned, kjøpe ett spor eller hele albumet.  Vil du ha det på gammelt vis er det råd med det også, og da følger det med teksthefte……

#karmøy #skudeneshavn #skudenes #sjømannsviser #shanty 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s