Den gongen då – Gamle og nye Karmøyviser

Det er veldig viktig å ta vare på disse gamle melodiene vi har tatt med her.  De representerer historien om hvordan det var på Karmøy, og også langs hele kysten,  for lenge siden.  

Josef G. Larssen, som har skrevet fem av tekstene på den nye utgivelsen, bodde i Skudeneshavn rundt 1925, og han har senere vært på hyppige besøk hos slektninger der.  Han har beskrevet miljøet på en levende og treffsikker måte og har også skrevet viser fra nyere tid, som visa om Skudefestivalen, og Sommar i Skudeneshavn.  Josef G. Larsen har også skrevet mange andre kjente og populære viser som I  morgon i morgon men ikke i dag og Det skal bli andre boller når papen kjem heim.

Om «Sommar i Skudeneshavn» forteller Josef:
Turen som gav meg visa er en av mine barndoms «melke/hente/turer»til meieriet, for Moster Annie, som er skildret. Gikk alltid nedom det som den gang var Gamlekaien, nedfor «Møllerhuset», og på fine morgener satt jeg på kaikanten og så sundet begynne å leve i morgenbrisen. Og derfra opp mot baker Reinertsen, der jeg i Reinertsenkrysset møter Ann-Mari som har vært i bakeriet og fått seg et rykende ferskt «frokostbrød» AH! -Og videre nordover og forbi hagemuren, til høyre for der slakter Smedsvig hadde butikken sin, der det luktet så intenst sommer, av roser og kaprifol at lukten fulgte meg til meieriet og tilbake. Og skymingsstunda! som lever i minnet fra mange fine sommerkvelder i Skudeneshavn! (sitat slutt)

«Der segler ei skute», tekst Josef G Larssen, mel J. Hellesland:
Fullriggeren «Karmø» er det største seilskip som har hørt til i Skudeneshavn. skipet ble døpt i 1903. Det seilte på alle hav og rundet Kap Horn flere ganger. Det ble solgt til Oslo i 1916. Fører var hele tiden Johannes Falnes. Det kan nevnes at Karmø er den siste fullrigger som runder Kap Horn, og det er i året 1943. Skipet hørte da hjemme i New York. (Utdrag fra heftet: «Markante pionerer i Skudeneshavns historie»)

Jeg fant en blogg som skriver om livet på fullriggeren Karmø, senere Calbucco og linken finner du HER.  En utrolig spennende historie, LES LES….

 

Her er Josef sammen med Harald, Nozomi og Johannes.  Han fikk det første eksemplaret av Den gongen då. og han takket på denne måten: 

 

Tittel

 

Tekst

Melodi

Sommar i Skudeneshavn-

3:16

Josef G Larssen

P.G. Gabrielsen

Eg har budd på Karmøy

3:16

Johannes Næss

Trad

Der segler ei skute

3:48

Josef G Larssen

Johannes Hellesland

Vigeholmen (Gunnarsholmen)

2:27

Josef G Larssen

Monrad H. Johnsen

Skudenes-sangen

4:24

Susan Borg

Øyvind Staveland © Majorforlaget

Rigaviså

2:55

Daniel M Høines

Engelsk shanty

Vårsildfiskje

3:43

Erling Nygård

Oddvar Andreassen

Det e`skudefestival

3:02

Josef G Larssen

Johannes Hellesland

Pigghåvisa

4:22

Loffen (Oluf Svendsen)

Trad (Musevisa)

Tobias med kjerra

3:04

Josef G Larssen

Monrad H. Johnsen

Karmøy-song

3:19

Nils Aarøy

Nils Aarøy

 

I koret på Den gongen då finnes det selvfølgelig skudenesbuer:  Gunnar Apeland var vel mest kjent for sin tilknytning til lastebiler, og Jostein Hellesland tråkket daglig rundt på Universitetet i Oslo med matematiske formler.  Begge to spilte kornett/trompet i Skudenes skolekorps sammen med Johannes. Kåre Samuelsen korer også på plata.  At han er sønn av Magnus Samuelsen var i grunnen helt ok, men han ble først og fremst valgt fordi han hadde riktig rrr, ettersom han var fra Stavanger.  Kåre er dessverre gått bort nå. Alle medvirkende bodde i og rundt Oslo, (bortsett fra Harald og Nozomi som bor og spiller i Kyoto, Japan) så dette er en plate som ble til på grunn av en smule hjemlengsel blandet med barndomsminner. 

Medvirkende på cd :
Johannes Næss vokal og kornett, Magnar Osland piano, Jan Moe bass, Sverre Ingjer gitar, Tor Øyvind Quille keyboard, Harald Næss trompet, Nozomi Kinomura, bratsj.   Kor:  Kåre Samuelsen, Herdis Apeland, Gunnar Apeland, Jostein Hellesland og Ellen Næss.

En liten smakebit må vi vel ha i dag også, og da blir det Der segler ei skute……

Og husk Spotify, Itunes, Tidal.  Last ned eller lytt.  Kan også nytes på gammeldags vis med cd-spiller og teksthefte…….

#karmøy #karmøyviser #skudeneshavn #shanty #josefglarssen #sjømannsviser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s